טיול בברלין בעקבות העבר

ברלין נהנית בשנים האחרונות ממתיחת פנים רחבת היקף, תוצאה של הצמיחה המואצת שחווה בירת גרמניה בעקבות החיבור מחדש בין מזרח העיר למערבה – אבל גם לעבר יש נוכחות משמעותית בברלין, עיר שידעה תקופות חשוכות יותר ואופטימיות פחות בהיסטוריה שלה, ובפרט מדובר כמובן על תקופת מלחמת העולם השנייה.

האתרים השונים שמנציחים את אותה מלחמה איומה ואת קורבנותיה מושכים אליהם תיירים מכל רחבי העולם, הן לנוכח האסתטיקה הייחודית שלהם וכמובן לאור חשיבותם ההיסטורית. עבור הישראלים שמגיעים לברלין האתרים האלה, באופן טבעי, מהווים כמעט תחנת חובה במהלך שהותם בעיר.

אנדרטת השואה

האנדרטה לזכר יהודי אירופה שנרצחו, אשר מוכר בעיקר בשם אנדרטת השואה, היא אחד האתרים היותר בולטים בעיר ונכללת בכמעט כל טיול בברלין.

היא שוכנת דרומית לשער ברנדנבורג, בחלק המזרחי של ברלין ובלוקיישן סימבולי במיוחד – במהלך מלחמת העולם השנייה שכנה במקום זה המפקדה של אדולף היטלר.

האנדרטה – שתוכננה ע"י האדריכל האמריקאי-יהודי פיטר אייזנמן – מורכבת מ-2,711 קוביות בטון בגבהים שונים (בין 20 ס"מ ל-4.8 מ') אשר משתרעות על שטח של קרוב ל-20,000 מ"ר. אורכן של הקוביות הוא 238 ס"מ ורוחבן 95 ס"מ, והסידור שלהן מזכיר מבנה של בית קברות.

באופן טבעי התחושות השולטות בעת ביקור באנדרטת השואה, ובמרכז המידע התת קרקעי שמהווה חלק בלתי נפרד ממנה, הן של קושי, בלבול, אי נעימות ואפילו הלם במידת מה – אולם בכל זאת מדובר בחוויה שחשוב לעבור בעת טיול בברלין.

האנדרטה לזכר הצוענים שנרצחו בגרמניה

בפארק טירגארטן שוכנת אנדרטה נוספת, לזכר בני העם הצועני שגם הם נרצחו ע"י השלטון הנאצי. היא הוקמה לאחר שממשלת גרמניה אימצה את הביקורת שנמתחה עליה בעקבות הקמת אנדרטה לזכר יהודי אירופה בלבד, ומי שתכנן אותה היה הישראלי דני קרוון. האנדרטה היא למעשה בריכת מים עגולה ובליבה אבן משולשת שעליה מוצב מדי יום פרח חדש.

בקרבת מקום ישנה עוד אנדרטה – לזכר ההומוסקסואלים והלסביות שגם מהם ניסו היטלר ואנשיו להיפטר.

כיכר בבל

כיכר בבל, הנמצאת בחלק הדרומי של שדרות אונטר-דן-לינדן, היא המקום בו נשרפו במאי 1933 20,000 ספרים של מיטב אנשי הרוח היהודים והלא יהודים.

כיום נמצאת בכיכר אנדרטה לזכר אירוע זה, שאותה הקים הפסל הישראלי מיכה אולמן. האנדרטה היא חדר תת קרקעי שאורכו ורוחבו 5 מטרים ותקרתו (שהיא גם רצפת הכיכר) עשויה זכוכית כך שהולכים בכיכר יכולים להשקיף אל החדר – שכולו מדפי ספרים ריקים.

לצד האנדרטה לוח ובו חקוק המשפט המפורסם של היינריך היינה, "במקום שבו שורפים ספרים יישרפו בסוף גם בני אדם".

אבני הנגף

במסגרת כל טיול בברלין מן הסתם תהלכו ברחובות העיר, וכשתעשו זאת לא תוכלו שלא להיתקל ב"אבני הנגף" – לוחיות זהובות המשולבות במדרכות של ברלין ואשר מנציחים את שמותיהם של היהודים אשר התגוררו בעיר. על כל לוחית נוסח קבוע: "כאן התגורר _____" ושמו של האדם, ובנוסף הטקסט המדויק כל כך: "אבן אחת. שם אחד. אדם אחד" שמזכיר לנו שהמספרים הבלתי נתפשים הם בסופו של דבר בני אדם.

כללי פנאי ונופש רילוקיישן ועבודה בחו"ל תיירות בארץ תיירות בחו"ל
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
איך להרכיב בר אלכוהול למסיבות?
מסיבה - המילה הזו כוללת אינספור מרכיבים. אורחים ואולם, תוכנית וכיבוד וכמובן - שתיה. חשבתם על בר אלכוהול...
קרא עוד »
ינו 02, 2022
איך משיגים מונית מתל אביב לנתבג בזול?
מתי בכלל היינו בנתבג? הרי בזמן הקורונה אסור היה לטוס. אולם בהפתעה גמורה ועם קצת עזרה מארה"ב, כיום...
קרא עוד »
יונ 16, 2021
קרוואן להשכרה – רעיון מושלם לחופשה אמתית
שדג לא מעט אנשים מעוניינים לצאת לחופשה מדי פעם בפעם. חופשה היא ללא ספק אופציה טובה להפוגה מחיי...
קרא עוד »
דצמ 24, 2018