הגיאוגרפיה והאקלים משפיעים ישירות על המטבח המקומי. אז מה קורה ברוסיה ואיך תוכלו גם אתם לטעום פירושקי, בליני ופלמני? הנה המדריך השלם לאכלן המתעניין

מן הידועות היא שאוכל הוא מאפיין תרבותי מובהק. לא צריך להיות מגלה ארצות בשביל לדעת שהאוכל באירופה, באסיה ובדרום אמריקה שונה לחלוטין אחד מהשני בגלל שורה ארוכה של סיבות. על קצה המזלג, תרתי משמע, אפשר להזכיר את האופן שבו האקלים והגיאוגרפיה משפיעים על האוכל והתזונה, כמו גם השפעות חברתיות שמצטברות עם השנים והופכות להרגל ומסורת.

רוסיה למשל היא מדינה קלאסית שבה ניתן לבחון את הנושא ואת מערכת יחסי הגומלין בין הגיאוגרפיה, התרבות והקולינריה. המטבח הרוסי עשיר ומגוון כי רוסיה משתרעת של שטח רחב עם עשרות תרבויות. כתוצאה מכך, האוכלוסייה הכפרית ברוסיה הספיקה ליצור לעצמה מסורת של מאכלי דגים, בשר חזיר, פטריות ופירות יער, בעוד במרכזי הערים הגדולות ובמוסקבה מתפנקים גם עם מרקים, סלטים ודייסות.

בנוסף, רוסיה היא מדינה עם חורף ארוך וקשה שבו נהוג לצרוך לצד מרקים הרבה נזידים, דגים ובשרים משומרים. המזון הזה נצרך עד היום על ידי תושביה בסוגים שונים של מנות וכל אחד יכול לטעום אותו במסגרת טיול מאורגן לרוסיה עם המשפחה.

איזה מאכלים יש רק ברוסיה?

רוסיה היא כמובן לא המדינה היחידה שיש בה אקלים קיצוני, אבל היא בהחלט ראויה לציון בגלל כמה מאכלים שבלתי אפשרי למצוא במקומות אחרים. ראשית, במטבח הרוסי לא מסתפקים בצליית בשר ונוהגים לבשל חלקי פנים כמו כבד ומעיים בכלי חרס יחד עם הדגנים. שנית, רק במוסקבה יגישו לכם יחד עם הבשר כרוב כבוש, תפוח עץ כבוש או חמוציות.

במטבח הרוסי יש גם המון מאכלי בצק ייחודיים. כל מי שמכיר את התרבות הרוסית יודע שמגישים בה פירושקי, מאפים קטנים מבצק שמרים במילוי בשר מבושל, בצל מטוגן וביצים קשות, אבל מי שמגיע לביקור במוסקבה יכול לטעום בליני: פנקייק דק מבלילת קמח ושמרים שמוגש לצד חמאה, שמנת חמוצה, פירות משומרים וכמובן קוויאר.

עוד מאכלי בצק שמאפיינים את המטבח הרוסי נקראים סירניק ופלמני. סירניקי הן לביבות יוגורט מטוגנות שמוגשות עם שמנת חמוצה, ריבה, דבש ורסק תפוחים, בעוד פלמני הם כיסויים עשויים ציפוי דק של בצק ועוד המון מילויים מעניינים.

אף רשימה של אוכל רוסי מסורתי לא יכולה להיות שלמה בלי התייחסות לאלכוהול ולקינוחים. בגזרת השתייה בטוח ייצא לכם לטעום בירה, וודקה ועוד כמה סוגים של תמד – משקה על בסיס דבש מותסס. אם תשכילו להזמין במקביל גם קינוחים, יביאו אליכם לשולחן ורניה: לפתן עשוי תפוחים, אגסים, דובדבנים, תותים, שזיפים או פירות יער. את הקינוח מגישים עם המון קינמון כדי להשאיר טעם של עוד.